Att resa med en ESA: vad du behöver veta

Tanken att resa med ett husdjur är alltid spännande, men för vissa människor med ESA och servicedjur är det inte bara en lyx, det är viktigt.

Ett känslomässigt stöddjur är en bästa vän, en följeslagare och en axel att gråta på. Människor med ESA förlitar sig på sina djur för känslomässigt stöd och komfort, även om de inte har någon specialutbildning.

Att resa är ofta en av de hög ångest gånger när en ESA behövs mest… så det är bra att veta att du kan ta din lurviga stödsystem på ett plan med dig!

Hur du kan flyga med din ESA gratis
Air Carrier Access Act är en lag som helt enkelt innebär att du kan ta din ESA eller service djur ombord på ett flygplan utan extra avgifter så länge du har alla nödvändiga pappersarbete.

Du kan inte vägras passage på ett flygplan på grund av din psykiska eller fysiska funktionshinder, och inget flygbolag kan kräva att du avslöjar din personliga funktionshinder.

Det finns fortfarande regler och riktlinjer att följa för att ta din ESA (eller något husdjur, om det är tillåtet) ombord så Läs resten av den här guiden noggrant!

Alert alltid flygbolaget du kommer att föra din ESA
Olika flygbolag kommer att ha lite olika policyer när det gäller att anmäla – de flesta kommer att behöva minst 48 timmar, men för att vara extra säkra är det klokt att kontakta flygbolaget och göra arrangemang när du bokar din semester.

Ta reda på hur flygbolaget gillar att bli informerad och meddela dem ASAP!

Känn ditt flygbolags krav på Djurbärare
När du tar en ESA upp i luften, kommer du att stanna nära för resan. Även om de inte behöver sin egen plats, måste du noggrant följa regler och riktlinjer som fastställts av flygbolaget för ditt extra speciella levande bagage.

Vad är acceptabelt
Allmänna flygregler inkluderar:

1 husdjur eller transportör per person,
Katter och hundar av de flesta raser tillåtna,
Att resa i stil med din egen transportör, om den uppfyller dessa standarder:
Läckagesäkert material
Väl ventilerad
Mat-och vattenbehållare inuti
Tillräckligt med utrymme för din lurviga vän att stå upp, ligga ner och vända
Filtar, handdukar och andra absorberande material för mid-air djur olyckor
Kan passa under sätet framför dig
Nästan alla amerikanska flygbolag följer dessa allmänna regler – men du bör alltid kontrollera varje specifikt emotionellt stöd djurpolicy innan du flyger!

Vad är begränsat
Även om det är din rätt att flyga med din ESA, finns det fortfarande vissa begränsningar.

Vissa raser av hund och katt, särskilt de med snub-näsor (brachycephalic raser)
Mycket unga husdjur under 8 veckor gamla
De som väger över 20lb
Vissa flygbolag kommer att begränsa hur många husdjur som kan resa per plan, andra är inte förtjust i hopfällbara kennlar. Delta Airways, till exempel, behöver mat-och vattenbehållarna fastspända på utsidan med din signatur på!

Vissa flygplatsdestinationer och specifika flygplanstyper är ännu inte utrustade för ESA.

Flygbolagen är mycket tydliga med vad som är tillåtet och vad som inte finns på deras plan –ta reda på innan du bokar ditt flyg!

”Var går min ESA när jag är på planet?”
Du kan vara skild från ditt husdjur medan du båda går igenom säkerhet på flygplatsen, och de kan vara undanstoppade i lastrummet medan alla klättrar ombord. Men från lift-off till touch-down kommer du att flyga genom molnen tillsammans med sin mysiga kropp i knät.

Glöm inte de väsentliga formerna! Ett av de viktigaste stegen!
Oavsett om ditt flygbolag behöver formulär ifyllda och skickade i förväg eller precis innan ditt flyg, se till att du har rätt pappersarbete till hands!

Esa-brev
Det viktigaste du behöver är ditt brev från en licensierad mentalvårdspersonal som bekräftar att du behöver en ESA. Ditt brev måste vara giltigt i 1 år och låter dig resa med ditt husdjur.

Om du bara har märkt att ditt gamla brev inte längre är giltigt, eller om du behöver ditt första brev någonsin för detta flyg… och det är bara några dagar tills start, svett inte! Med lite hjälp kan du få ditt esa-brev med dig på 48 timmar.

Förutom ditt esa-brev kan du också behöva:

Veterinärhälsoformulär-fylls i av din veterinär och anger att ditt älskade husdjur är registrerat och vaccinerat.
Kopia av ditt husdjurs nuvarande skottrekord-vaccinationsregister som också tillhandahålls av din veterinär.
Undertecknat bevis på ditt husdjurs beteende – så flygbolaget vet att det inte kommer att finnas något dåligt husdjursbeteende under flygningen.
Ytterligare formulär-dessa varierar från flygbolag till flygbolag och beror på destinationslandet.
Upp, upp och bort! Förbered din ESA för flygning
Ni måste båda vara lugna och bekväma på flygplatsen och flygmiljön – det sista du vill göra är att öka all ångest!

Se till att de är bekväma i sin låda och ha sin favoritfilt med sig. Kasta in ett personligt föremål av dig, som en T-shirt, så din doft kommer att lugna dem om du är separerad för att gå igenom säkerheten.

Lär din hund att vara på sitt bästa beteende
Även om de kommer att vara i sin bärare, se till att din pooch vet att sitta, lägga sig och förstår dina kommandon för att hålla skällningen till ett minimum. Det är grundläggande doggy etikett!

Att lära din hund sätt är viktigt. De reser med dig för din komfort, inte som en vakthund! Om din pooch visar hotande beteende kommer du sannolikt att upptäcka att flygbolagen är ovilliga att tillåta dig ombord och kan neka dig flyg helt och hållet om de känner att ditt djur är ett hot mot andra passagerare.

Lämna ett svar