Vitaminbrist: vilka problem kan orsaka oss

Vad är vitaminer?
De är organiska föreningar som inte ger något energivärde. De är inom gruppen av mikronäringsämnen, speciellt viktiga näringsämnen, eftersom vår kropp inte kan syntetisera dem, förutom vitamin D. De kan fungera som koenzymer, hormoner eller antioxidanter och om brist på vitaminer uppstår kan vi få allvarliga hälsoproblem.

Idag finns det 13 kända vitaminer, som är indelade i två grupper beroende på deras löslighet; vattenlösliga och fettlösliga. De egenskaper som är förknippade med varje grupp av dessa kommer i stor utsträckning att bestämma att det finns en större eller mindre brist på vitaminer.

Vattenlösliga vitaminer (Grupp B och C): de absorberas med vatten i tarmarna, lagras inte förutom B12 och utsöndras i urinen. De kräver ett praktiskt dagligt intag eftersom de inte lagras, så en brist i kosten av dessa kommer att orsaka brist på snabbare.
Fettlösliga vitaminer (A, D, E och K): absorbera med gall och fett i tarmarna, kan lagras under lång tid i levern eller fettvävnaden och dess avlägsnande är svårare, det utsöndras genom avföring tack vare gallan. Därför kommer de inte att krävas dagligen och det kan finnas risk för toxicitet från ackumulering.
Brist på vattenlösliga vitaminer
Låt oss se vilka konsekvenser bristen på dessa vattenlösliga vitaminer kan ha för kroppen:

Vitamin B1 (tiamin): ett långvarigt underskott kan orsaka Beriberi och Wernicke-Korsakoff psykos hos alkoholister. Särskild uppmärksamhet om du är konsument av alkohol och antagonister som polyfenoler från kaffe eller te eller tiaminaser från rå fisk. Mat: bryggerjäst, solrosfrön, slaktbiprodukter eller äggula.
Vitamin B2 (Riboflavin): det kan orsaka skador i ögon, hud och nervvävnad, men i utvecklade länder är det svårt, förutom personer med en diet som är mycket baserad på bearbetade livsmedel eller överskott av raffinerade kolhydrater och transfetter och lite protein. Livsmedel: mandel, bovete, botade ostar, kött, etc.
Vitamin B3 (Niacin): producerar Pellagra, sällsynt i utvecklade länder, men i vissa områden i Afrika. Livsmedel: jordnötter, solrosfrön eller fisk
Vitamin B5 (pantotensyra): orsakar domningar och brännande i händer och fötter, irritabilitet etc., även om detta är mycket ovanligt för livsmedel som innehåller det. Mat: royal gelé, svamp, potatis, ägg, kött, skaldjur, etc.
Vitamin B8 (Biotin): även om det är sällsynt kan det orsaka bland annat alopeci, torr mun eller dermatit. Det förekommer särskilt hos personer som konsumerar råa ägg, eftersom avidin från rå äggvita binder till biotin och förhindrar intestinal absorption. Även hos personer med frekvent konsumtion av antibiotika när tarmmikrobiotan förändras. Livsmedel: nötter, ägg, kött etc.
Vitamin B6 (pyridoxin): kan orsaka seborroiskt eksem eller tillväxthämning. Det går förlorat i förädlingsprocesserna, därför kommer en diet baserad på raffinerade produkter att ha större risk för underskott. Mat: vetegroddar, fisk eller nötter.
Vitamin B9 (folat): orsakar anemi, blekhet, irritabilitet eller allvarliga fosterskador som neuralrörsdefekter under graviditeten. Det är en av de mest saknade vitaminerna. Mycket viktigt i perioder av tillväxt, med särskild vård för gravida kvinnor, för tidiga eller underviktiga barn, ungdomar, äldre eller cancerpatienter. Livsmedel: gröna bladgrönsaker, bönor, banan, avokado, lever, etc.
Vitamin B12 (kobalamin): orsakar neurologiska skador och megaloblastisk anemi som producerar förändringen i produktionen av erytroblaster, prekursorceller av röda blodkroppar. Att vara ett vattenlösligt vitamin lagras i levern i upp till två år. Veganer och vegetarianer som inte regelbundet konsumerar mejeri eller ägg bör kompletteras. Var också försiktig med personer som lider av hypoklorhydri eller brukar ta antacida från 50-60 år för tendens till hypoklorhydri och / eller atrofisk gastrit. Saltsyra är viktigt för att tillverka inneboende faktor, avgörande för dess korrekta absorption. Personer med tarmsjukdomar eller patologier kan också ha brister. Mat: kolever, musslor, ostron och i mindre mängder ägg och hel naturlig yoghurt.
Vitamin C (askorbinsyra): orsakar skörbjugg (hemorragisk tandkött, muskelvärk eller svaghet). De bör ägna särskild uppmärksamhet: rökare, alkoholister, cancerpatienter eller brända, bland annat. Mat: rå peppar, bröstspiror eller kiwi.
Brist på fettlösliga vitaminer
Och bristen på fettlösliga vitaminer kan orsaka oss:

Vitamin A (retinoider): orsakar nattblindhet eller ökad mottaglighet för infektioner. Ett överskott har konsekvenser; kräkningar eller suddig syn och effekter på fostret hos gravida kvinnor, vilket bör undvika till varje pris tillskott som innehåller vitamin A och undvika konsumtion av lever. I utvecklade länder finns det ingen brist på detta vitamin förutom fall av alkoholism, cystisk fibros och undernäring. Mat: torskleverolja och nötköttlever, grönsaker, sötpotatis eller nori-tång.
Vitamin D (kalciferol): orsakar osteoporos, rickets och är associerad med olika patologier som kronisk trötthet, autoimmuna sjukdomar eller högt blodtryck, bland annat. Det lagras i veckor och vi kan syntetisera det genom exponering för solen, men det är allt vanligare att det saknas detta viktiga vitamin.
I allmänhet kan det bero på otillräcklig exponering, dieter med lågt intag av animaliskt fett eller malabsorption av fetter i allmänhet på grund av viss dysfunktion. Det finns flera livsmedelskällor som fet fisk, smör eller vissa svampar, även om det är viktigt att utsättas för solen regelbundet med hänsyn till vår hudfärg, kommer mörkare hud behöver mer exponering. Om detta inte är möjligt är det nödvändigt att bedöma komplettering av en professionell för att undvika brister.
Vitamin E (tokoferoler): orsakar skador på kardiovaskulära, neuromuskulära och reproduktiva system. Det kan förekomma hos prematura barn och personer med svåra fettabsorptionsproblem. Mat: orefinerade vegetabiliska oljor, nötter eller avokado.
Vitamin K (Phytomenadiones): en mild brist på detta vitamin uppvisar inte symtom, å andra sidan kan ett allvarligare underskott orsaka blödning och osteomalaci där benen blir mjuka och deformerade. Mat: timjan, persilja, spenat eller surkål och jästa ostar.
Hur man undviker vitaminbrist
Rik och varierad kost, med mycket lite eller inget intag av bearbetade och raffinerade.
Säkerställa korrekt tillskott i vissa fall som veganer (vitamin B12) eller personer med låg solexponering (vitamin D)
Ta hänsyn till brister som orsakas av vissa sjukdomar eller dysfunktion i matsmältningssystemet som förhindrar korrekt absorption av mikronäringsämnen.
Förbered frukt och grönsaker precis innan du förbereder eller konsumerar dem och skär dem inte i små bitar.
Konsumera i rå sort eller al dente för att undvika effekten av långvariga höga temperaturer.
Koka med lite vatten, prioritera ånga och dra nytta av matlagningsvatten för andra rätter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *