Ofullständiga proteiner, vad de är och hur man ökar deras kvalitet

Vad är ofullständiga proteiner?
Proteiner består av aminosyror. Det finns 20 aminosyror som bildar proteinerna som människor använder för att utföra funktionerna hos samma:

Enzymatisk funktion.
Hormonella funktion.
Kemisk signaligenkänning.
Transportfunktion.
Strukturell funktion.
Försvarsfunktion.
Rörelsefunktion.
Reservfunktion.
Enzymatisk funktion.
I sin tur är dessa aminosyror uppdelade i 2 grupper:

Icke-essentiella aminosyror: det finns 11 aminosyror som vår kropp kan generera och syntetisera om det behövs:

Alanin, glycin, aspargin, cystein, arginin, glutamin, tyrosin, asparagin, prolin, serin och Ac. Glutamin.
Essentiella aminosyror: de återstående 9 aminosyrorna kan inte syntetiseras av vår kropp, eftersom det är viktigt att förvärva dem genom kosten så att kroppen kan använda proteiner för sina motsvarande funktioner:

Tryptofan, treonin, valin, lysin, leucin, metionin, histidin, fenylanin och isoleucin.
Ofullständiga proteiner är proteiner som saknar eller är bristfälliga i en eller flera essentiella aminosyror, eftersom de inte kommer att användas på samma sätt. Ett gram komplett protein kommer att ha mycket bättre effekt och bättre utnyttjande än ett gram ofullständigt protein.

Ofullständigt protein, en gräns som kan mätas
Många proteiner har viss begränsande aminosyra. Detta protein kan inte användas i sin helhet eftersom denna bristfälliga aminosyra avgränsar användningen av resten av aminosyror för syntesen av proteiner i kroppen.

Under årens lopp har olika metoder använts för att mäta proteinkvaliteten, till exempel den så kallade PDCAAS (”Protein Digestion Corrected Amino Acid Score). Denna metod jämför mängden aminosyror av proteinet som studerats med behoven hos varje aminosyra i människa (Aminosyrapoäng), korrigerad för proteinets smältbarhet (smältbarhet).

PDCAAS = aminosyra poäng x smältbarhet.

Livsmedel med aminosyra poäng värde 1 (Den maximala) innehåller komplett protein (värde mindre än 1 kan innehålla ofullständigt protein): ägg, kött, fisk, mjölk, soja, kikärter, azukis, bovete, quinoa, pistagenötter och solrosfrön. Proteinet i dessa livsmedel har större smältbarhet och därför en högre PDCAAS.

Smältbarheten av vegetabiliskt protein (inte alla) är dock bättre och dess proteinkvalitet är också (förutom de som diskuterats ovan) den som innehåller en viss begränsande aminosyra.

Till exempel, när det gäller ägg har de en ”aminosyra poäng” av 1 och en PDCAAS av 0,97. Å andra sidan har almenta eller nötter en ’aminosyra poäng av’ av 0.8 och en PDCAAS av 0.5.

PDCAAS-metoden har använts i många år i rad, men i April 2011 utvärderade en FAO / WHO – expertkommitté en översyn av metoden och föreslog en kallad DIAAS (matsmältnings oumbärlig aminosyra poäng). Trots detta är PDCAAS fortfarande en allmänt använd metod.

Finns det några livsmedel av vegetabiliskt ursprung utan ofullständiga proteiner?
Växtbaserade livsmedel har ofullständiga proteiner, men inte alla.

Det finns några källor till komplett vegetabiliskt protein:

Soy.
Tofu.
Kikärtor.
Azukibönor.
Pistagenötter.
Quinoa.
Bovete.
Hur ökar kvaliteten på ofullständigt protein?
Ofullständigt protein kan vara helt användbart, eftersom det av den anledningen är möjligt att upprätthålla en vegansk diet utan problem med proteinkvaliteten.

Det finns en marginal på cirka 24 timmar för att dra nytta av dessa ofullständiga proteiner. Under dessa 24 timmar har vi tid att kombinera olika livsmedel för att slutföra det ofullständiga proteinet:

Baljväxter är bristfälliga i metionin och rik på lysin och spannmål är fattiga i lysin och rik på metionin, kombinera dem kan slutföra proteinet.
Mutter + spannmål: som i föregående fall händer detsamma. Nötter är bristfälliga i metionin och rik på lysin, och spannmål är fattiga i lysin och rik på metionin.
Mat med ofullständigt protein + mat med komplett protein: detta är ett annat av de alternativ vi måste slutföra proteinet och förbättra dess smältbarhet.
Resultat
Att konsumera ofullständigt protein utan att slutföra det kan vara en risk, eftersom kroppen inte kommer att få tillräckligt med essentiella aminosyror (som vi inte kan generera oss själva) och många funktioner kommer inte att utföras korrekt eller direkt kan inte utföras.

Å andra sidan är det enkelt att slutföra proteinet, eftersom protein inte kommer att vara ett problem om du vill ha en vegansk diet. Det finns ett brett utbud av alternativ, och dessutom finns det också växtfoder med protein med högt biologiskt värde.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *