D-vitaminbrist varför produceras det och hur man behandlar det?

Vad är vitamin D?
Vitamin D är ett fettlösligt vitamin. Det kan betraktas som ett hormon eftersom det har en liknande effekt och inte härstammar främst i kosten, vilket är normalt i vitaminer. Vår kropp producerar den och lagrar den i lever och njurar, men den är inaktiv. Det behöver UV-strålning, solstrålning aktiveras i kroppen.

De två viktigaste formerna av vitamin D:

Vitamin D2 eller ergokalciferol: livsmedel av vegetabiliskt ursprung i mycket små mängder. Det används i kosttillskott.
Vitamin D3 eller cholecalciferol: livsmedel av animaliskt ursprung. Den bildas i kroppen när den utsätts för solstrålning. Mer effektiv och biotillgänglig.
Vilka funktioner har D-vitamin?
Dess huvudsakliga funktion är att upprätthålla normala koncentrationer av serumkalcium och fosfor genom reglering och utsöndring. Dess absorption görs i tunntarmen för att införlivas i benen.

Bland dess andra funktioner finner vi:

Metabolism och benutveckling.
Musklernas funktion, inklusive hjärtmuskeln.
Stödja immunsystemet och skydda blodkärlen.
Det är en hypotensiv mätare och upprätthåller en tarmmikrobiom
Vilka är riskgrupperna?
Även om det finns grupper med högre risk för D-vitaminbrist, utsätts alla människor för dessa brister av olika skäl.

Personer med högre risk inkluderar:

Människor låsta i slutna utrymmen och när de lämnar täcker de sina kroppar.
Gravida kvinnor, för att ha större behov.
Människor med mörk hud eftersom de producerar mindre vitamin D.
Äldre människor, som utbildning minskar och behöver mer kvantitet.
Sjuksköterskor, eftersom innehållet av D-vitamin i bröstmjölk är lågt.
D-vitaminbrist varför uppstår det?
Även om vår kropp kan absorbera 80% av D-vitamin som intas av kosten, är denna mängd otillräcklig för att möta våra behov. Endast 10-20% av den nödvändiga dagliga mängden är täckt med mat, bara med kosten är vi i underskott på D-vitamin.

Våra förfäder tillbringade nästan hela dagen utomhus, arbetade, gjorde hushållsarbete, tilling… utsatt för solstrålning. Våra liv har förändrats och vi stannar mer och mer inne i byggnaderna, får en otillräcklig mängd sol. Även genom användning av solskyddsmedel, även om de används för att skydda huden i detta fall är skadlig. Med solskyddsmedel på 30 reduceras vitamin D-aktiveringen till 95%.

Vissa läkemedel stör syntesen av detta vitamin som orsakar malabsorption. Befolkningen blir alltmer medicinerad, vilket gynnar en sjukdom kan vara skadlig i ett annat avseende.

Symptom
D-vitaminbrist kan ha en särskilt negativ inverkan på benhälsan. Brist på detta vitamin manifesterar sig sällan med tydliga symtom. Du kan ha en brist på vitamin D och inte inser, ett test är nödvändigt för att upptäcka det. Vid låga nivåer är tillskott nödvändigt.

De viktigaste symptomen är svaghet, trötthet, muskel-och bensmärta. Hos personer med svår brist kan det orsaka osteoporos, artros, benfrakturer och rickets hos barn. Rickets hos barn orsakar mjuk skalle, ben växer onormalt och tar längre tid att röra sig.

Det kan vara förknippat med andra sjukdomar som högt blodtryck, hjärtsjukdom, diabetes, depression, håravfall, neurologiska sjukdomar, cancer, tuberkulos och kronisk njursjukdom.

Hur man behandlar D-vitaminbrist?
Även om vi bor i ett land med många timmars solsken, räcker det inte för att få tillräckliga nivåer av vitamin D. mängden tillskott beror på vissa faktorer som ålder, näringsbehov och vitaminaktiveringsfaktor.

Ett bra utbud av vitamin skulle vara 600-800 IE / dag för Ungdomar, postmenopausen och 800-1000 IE / dag för äldre och patienter med muskel-eller benproblem.

Innan tillskott måste vi välja att ha en hälsosam, balanserad kost och ett bra bidrag från solstrålning. Exempelvis:

Följ med kosten med mat rik på vitamin D som oljig fisk, torskleverolja, mejeriprodukter, ägg, svamp, avokado och livsmedel som är befästa i D-vitamin.
Viktig solexponering, mellan 15-30 minuter om dagen, både på sommaren och vintern. Under vintermånaderna är det svårare på grund av frånvaron av solljus.
Tillskott hjälper oss att nå de nödvändiga nivåer som kroppen behöver. Det är lämpligt att ta 400 IE för barn upp till 12 månader, 600 IE för personer i åldern 1 till 70 år och 800 IE för personer över 70 år.
Hos barn är det lämpligt att föreslå 30 minuter / vecka av solexponering med blöja eller 2 timmar klädd eller administrera 400 IE / dag hos spädbarn upp till 6 månader och sedan anpassa.

Att ta den rekommenderade dagliga mängden vitamin D i kombination med kalcium minskar risken för benfrakturer som höftfrakturer hos personer med högre risk.

Hur påverkar Covid-19 vitamin D-brist?
När man utför test på personer som lider av Covid-19 har det visat sig att i många av dem fanns D-vitaminbrist.Att vara i vitamin D-brist kan presentera förändringar i immunsystemet, vilket orsakar svårigheter att försvara sig mot yttre aggressioner som covid-19-viruset. Att vara under de nödvändiga kraven finns det allvarligare komplikationer och en högre andel dödlighet.

Hospitalized Covid-19 patienter med optimala D-vitaminnivåer hade en lägre risk för biverkningar, inklusive medvetslöshet, hypoxi och död. Dessutom hade de låga inflammatoriska nivåer och högre lymfocytnivåer.

Administrering av vitamin D (kalciferol) till sjukhus COVID-19 patienter minskar kraftigt ICU-antagning. D-Vitamin bidrar till att minska andningsbesvär och minska svårighetsgraden av sjukdomen. Hos personer som är inlagda på sjukhuset har de haft färre komplikationer och mindre ICU-inträde när de får D-vitamin.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *