Carbophobia: är kolhydrater skurkarna i filmen?

Vad är karbofobi?
Fler och fler människor minimerar intaget av kolhydrater eller till och med eliminerar dem helt från kosten av rädsla för att gå ner i vikt, öka kroppsfett eller helt enkelt för att de känner inflammation när de konsumerar dem. Denna rädsla för att inkludera kolhydrater i vår kost kallas karbofobi.

Även om det är sant att officiella kostrekommendationer säger att kolhydrater bör ge ungefär hälften av våra dagliga kalorier, är mängden kolhydrater vi borde äta en mycket kontroversiell fråga.

Är kolhydrater bra eller dåligt?
Om du är en av dem som lider av karbofobi, låt mig berätta att kolhydrater inte är djävulen och att vi kan inkludera dem i vår kost, även om det kanske inte är nödvändigt att göra det i stora proportioner eller basera vår kost på dem.

Även om det är sant att kolhydrater inte är ett viktigt näringsämne, måste vi veta att många livsmedel som innehåller dem, såsom frukt och grönsaker, är mycket friska och att eliminera dem från kosten kanske inte är det bästa alternativet. Vi kunde leva utan kolhydrater, men en balanserad kost bör innehålla dem.

Dessutom har många människor i hela planeten och historien konsumerat olika mängder kolhydrater och har förblivit lika friska samhällen. Därför bör vi överväga om det handlar om att välja kvantiteten och kvaliteten på dessa kolhydrater, förstå kvaliteten på den typ av mat som de kommer från.

Mer än att skilja kolhydrater mellan bra och dåliga kan vi bedöma ditt val baserat på din glykemiska belastning, mängden näringsämnen de ger oss (fiber, vitaminer, antioxidanter), nivåerna av antinutrienter de innehåller (främst vissa spannmål och baljväxter) och därmed kunna anpassa ditt val till våra behov eller omständigheter.

Typer av kolhydrater
Inte alla kolhydrater beter sig på samma metaboliskt sätt men att förstå det innan vi måste skilja mellan två typer av kolhydrater:

Enkel: de innehåller enkla eller raffinerade sockerarter med snabb absorption. Vi hittar dem i godis, raffinerade mjöl, förpackade fruktjuicer, honung och även i vanligt socker, sylt, bageriprodukter, läsk etc.
Komplex: de innehåller sammansatta sockerarter (stärkelse) som kroppen tar längre tid att smälta. De släpps långsammare och progressivt och vi hittar dem i fullkorn, baljväxter, grönsaker, knölar etc.
Vi vet att enkla kolhydrater snabbt släpper ut blodsocker och det gör dem hälsofarliga. Så, oavsett om du är rädd för att ta kolhydrater eller inte, är det bäst att undvika dem när du kan. Förpackade fruktjuicer och söta drycker har höga nivåer av socker och / eller fruktos och rekommenderas inte alls. Plus, de är fulla av tillsatser som inte gör oss något bra. Produkter gjorda med raffinerade mjöl, som bröd och pasta, ger oss mycket få näringsämnen och gynnar inte vår hälsa.

Enkla kolhydrater är mycket beroendeframkallande och det är därför livsmedelsindustrin använder dem som grund för andra produkter. Det är viktigt att läsa etiketterna för att upptäcka dem så att du kan undvika dem.

De som intresserar oss mest är komplexa kolhydrater eftersom de är långsam absorption, De hjälper oss att upprätthålla blodglukosnivåer stabilare än enkla kolhydrater, vi känner oss mer mättnad, de ger oss energi på ett mer hållbart sätt över tiden och det tar längre tid att känna sig hungrig igen.

Komplexa kolhydrater ger oss också fiber, vitaminer, vatten och näringsämnen och det gör dem mycket mer intressanta på näringsnivå än enkla.

Övervinna karbofobi genom att välja kvalitet kolhydrater
För att övervinna karbofobi finns det inget bättre än att inkludera god kvalitet och i rätt åtgärd till din kost och se de fördelar de ger oss.

Det är sant att det i allmänhet är bättre att välja hela kolhydrater, eftersom de inte har avlägsnats av sina näringsämnen, men vi vet att de också ger fler antinäringsämnen och beroende på hur vårt matsmältningssystem är kan de irritera oss.

I näring är saker sällan svarta eller vita och du måste komma ihåg att varje person är en värld, men följande livsmedel är bra källor till kolhydrater:

Grönsaker: alla av dem. Gå alternerande typ av grönsaker och välj en annan varje dag.
Hela frukter: äpplen, jordgubbar, bananer, …
Baljväxter: linser, ärter, …
Nötter: valnötter, mandel, hasselnötter, …
Frön: Chia frön, pumpafrön
Fullkorn: Välj korn som verkligen är fullkorn som havre, quinoa eller bovete.
Knölar: potatis, sötpotatis, kassava.
Tänk på att inte alla behandlar kolhydrater på samma sätt. Förutom genetik, fysisk aktivitet och livsstil påverkar hur din kropp kommer att hantera kolhydrater intas. Om du lever en aktiv livsstil och motion, kommer glukos från kolhydrater att brännas av dina muskler och blir inte fet.

Nu kan du lägga karbofobi åt sidan och kasta rädslan för kolhydrater ut genom fönstret. Fokusera på att välja kvalitet och mängd kolhydrater som du ska inkludera i din kost.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *