Betakaroten: vad är de och vad är deras fördelar?

Betakaroten: vad är de och vad är deras fördelar?
Beta-karotener är röda, orange och gula pigment som tillhör gruppen karotenoider.

Främst beta-karotener är viktiga för oss eftersom de ger cirka 50% av vitamin A (retinol) som behövs i vår kost, är detta vitamin mycket viktigt för vår ögonhälsa bland många andra fördelar.

Vi kan också få många fler fördelar tack vare beta-karoten som:

Förhindra diabetes.
Stärka vårt immunförsvar för att bekämpa virus och infektioner.
Ta hand om vår hjärna och förhindra eventuella dementier.
Det skyddar oss från hjärt-kärlsjukdom.
Det är inblandat i bildandet av ben.
Din brist kan leda till reumatoid artrit.
Slutligen fungerar beta-karotener som antioxidanter mot fria radikaler som hjälper till att skydda oss mot cancer.
Vilka livsmedel innehåller beta-karoten?
Vi vet redan vad beta-karotener är och vilka fördelar de erbjuder oss, låt oss se några exempel på livsmedel rika på denna förening:

Morot
Röd paprika.
Sötpotatis.
Pumpa.
Tillägg med beta-karoten?
Som vi väl har sett ger beta-karotener oss många fördelar, men behöver vi komplettera med dem? Tja, först och främst skulle vi behöva se om vi har ett underskott och om så skulle vi behöva ta beta-karoten naturligt genom mat. Men vi kunde komplettera men så länge vi inte tar det i mycket höga doser, för om det händer och mycket återkommande i tid kan vi sätta huden gul eller orange.

Vetenskapliga studier av dessa föreningar
I djurmodeller stimulerar karotener immunfunktionen hos T-och B-lymfocyter; liksom de kan producera inhibering av tumörtillväxt minskar de också bildandet av syrefria radikaler, vilket påverkar cellerna som är ansvariga för bildandet av atheromplack i hjärt-kärlsjukdomar. Dieter rik på livsmedel som har antioxidanter (frukt och grönsaker) har visat sig minska risken för dessa sjukdomar.

Trots ovanstående bevis är det viktigt att komma ihåg att denna antioxidant aktivitet är beroende av ett antal faktorer, inklusive deras kemiska struktur (storlek, antal substituenter, konfiguration, cis eller trans, bland annat), dess koncentration, partialtrycket av syre eller dess interaktion med andra antioxidanter, särskilt vitamin C och E.

Det observerades också att ökade plasmanivåer av karotenoider var förknippade med mindre DNA-skador och större reparationsaktivitet. Mindre kända karotenoidundergrupper, såsom lutein och zeaxantin, har också undersökts för deras möjliga roll för att förhindra makuladegenerering. Dessa finns främst i mörkgröna bladgrönsaker som spenat, grönkål och vanlig kål.

Det har föreslagits att lutein kan skydda makula från ljusinducerad skada genom att vrida den gul, vilket fungerar som en slags naturliga solglasögon; de verkar också i den vanliga formen av en antioxidant som neutraliserar fria radikaler . I en multicenterstudie med 776 patienter mellan 55 och 80 år, diagnostiserad med ett avancerat stadium av åldersrelaterad makuladegenerering, var ett högt kostintag av karotenoider förknippat med en 43% minskning av risken för åldersrelaterad makuladegenerering jämfört med de som konsumerade låga mängder av dessa karotenoider.

Det har föreslagits som en minsta daglig dos av lutein mängden 6 mg för att minska risken för makuladegeneration och grå starr. I en studie utförd i USA i 2.410 ämnen som hade presenterat med primär adenokarcinom i tjocktarmen, föreslås det att lutein kan bidra till att förebygga risken för utveckling av tjocktarmscancer; bland de livsmedel som bidrar mest till denna effekt är spenat, broccoli, sallad, tomater, apelsiner och apelsinjuice, morot och selleri.

De olika undersökta studierna visar att varje förening av familjen karotenoider som tas av en vanlig diet, som innehåller frukt och grönsaker rik på dessa pigment, kan hjälpa till att förebygga uppkomsten av hjärt-kärlsjukdom, liksom i den oxidativa skadan som produceras av fria radikaler.

En annan förening som tillhör karotenoidfamiljen är lykopen, ett fettlösligt växtpigment. Den är ansvarig för den karakteristiska röda färgen på tomat, som anses vara den bästa källan till denna förening, även om den också finns i mindre mängder i andra frukter som vattenmelon, guava och rosa grapefrukt.

Den kemiska strukturen hos lykopen är mycket enkel, Den består av en alifatisk kedja som bildas av fyrtio kolatomer och kännetecknas av att ha ett stort antal konjugerade dubbelbindningar. Denna struktur ger den sin höga lipofila karaktär, varför den koncentrerar sig på lipoproteiner med låg och mycket låg densitet i fraktioner av serumet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *